Call us at: 047-73858585

Båtbygging

Båtbygging

Fra treet står i skogen til båten flyr på bølgene!

Båtbyggeriet ved Fosen Folkehøgskole er kjent langt utover Norges grenser. Hit kommer mennesker fra hele verden for å lære seg norsk båtbyggertradisjon.

Mange elever fra båtbyggerlinja har gått videre med båtbygging eller andre handverk etterpå. Det er ikke uvanlig å gå to år. 2.årselevene får sine egne prosjekter.

Du får et unikt innblikk i en tusenårig tradisjon og får lære et handverk fra grunnen av. Du får bli med i skogen for å hugge tømmer og du får opplæring i alle mulige slags snekkermaskiner, økser, høvler og handverktøy. Når skoleåret nærmer seg slutten segler vi av sted på båtene du har vært med på å bygge.

Forkunnskaper?

Det er ingen krav til forkunnskaper. Kom som du er, enten du er møbelsnekker eller tømrer eller en helt vanlig jente eller gutt som vil bli flinkere med hendene, lære om tre og ha det artig. Det legges vekt på god arbeidsteknikk, å utvikle formsans og øyemål - praktiske ferdigheter som du garantert vil få nytte av seinere i livet, uansett hva du velger videre. Dessuten får du lære ett og annet båtbyggersupertriks. Og vi spiser ofte kake.

Skoleåret

I løpet av året kan du også lære å sy seil, smi beslag til båten og slå tau.

Fordypningskurs

For å ferdigstille, sjøsette og prøveseile de nye båtene under skolens vårseilas i slutten av mai arbeider vi sammenhengende i tre uker på våren med fullt fokus på bygging og ferdigstilling.

Irland

Et utvekslingsprosjekt med et båtbyggeri på Irland er under planlegging. Noen elever får mest sannsynlig muligheten til å dra til Irland i februar og bygge båt der.

Blogg

Elev på båtbyggerlinja 2013/2014, Josef Svorkdal fra Canada, har skrevet blogg om hans år på Fosen Folkehøgskole. Se bloggen her.

Kjøpe eller reparere båt?

Vi har et meget godt navn og rykte på Fosen Folkehøgskole. Det har vært en god og hyggelig pågang i det siste, så vi har ingen ledig kapasitet for nye oppdrag dette skoleåret. Det er litt ledig kapasitet skoleåret 2017/2018, til noen små prosjekt. Det lønner seg med andre ord å være tidlig ute, hvis man ønsker å bestille båt. Ta kontakt med Kenneth for spørsmål, tilbud og priser. Vi kan ellers anbefale båtbyggeriet på Kystens Arv - de tar store og små oppdrag.

Til den faglig motiverte elev

Et år på Fosen folkehøgskole dreier seg om mer enn bare båtbygging. Det blir også valgfag, fellesfag, valgfagsuker, turer og dugnader. Vi vet at endel er veldig motiverte for å lære seg å bygge båt. Da har du muligheten til å gå et "vanlig" år først og så gå enda et år. Som 2.årselev kan du ha båtbygging hver dag! Bygg en båt til deg selv og seil den hjem etter skoleårets slutt... her lærer du det som trengs.

Fra hvert årskull er det elever som går videre og får seg lærlingplass ved et båtbyggeri. Det vanligste er å gå to år på båtbygging og så søke om lærlingplass.

Film

Siste filmen fra båtbyggeriet vårt kan du se her. Den er fra mai 2016 og viser to store båter under bygging og en liten færing. God fornøyelse!

Vi har:

- Stort, nytt båtbyggerverksted
- Smie
- Skog
- Sagbruk
- Store muligheter til å bygge på kveldstid, utenom vanlig undervisning

Linjelærer

Malte er en flink danske som flyttet til Norge for å bygge båter på gammel måten.

Sjølberging-natur

Ferdigheter til å klare deg selv. Det tar tid. Her får du tid, en god lærer og et inspirerende fellesskap. Jordkloden trenger deg som vil lære det grunnleggende.

Seiling

Du lærer å seile, navigere deg fram mellom holmer og skjær, og å bli handlekraftig og samarbeidsorientert. Bær en tusenårig arv etter kystfolket videre!

Minihusbygging

At mange mennesker bygger større og større hus er et problem for en verden med begrenset plass og ressurser. Med denne linja ønsker vi å være en motkraft til overforbruk og sløsing.

Økologisk Smådbruk

På Fosen Folkehøgskole har vi en egen gård. Vi dyrker poteter og grønnsaker, urter, korn og gress.

Håndverk og design

Ull og skinn fra våre egne villsauer, planter til farging av garn, trematerialer og pil til fletting fra skogen. Dine hender og ideer er med på hele prosessen, fra råmateriale til ferdig produkt.

Båtbygging

Vær med fra treet står i skogen til båten flyr på bølgene! Reisen starter med tømmerhogst og ender i en selvbygd båt.

Sjølberging-urban

Den moderne, urbane sjølbergeren bor på liten plass, men dyrker mat i vinduskarmen, har kompost på kjøkkenet, fermentert kål i boden, surdeig i kjøleskapet og «jordkjeller» på verandaen.