Call us at: 047-73858585

Mat - fra jord til bord

Mat - fra jord til bord

Dette er linja for deg som er opptatt av hva du spiser og hvordan det lages - helt fra grunnen!

Vi legger vekt på:

- Mat uten juks
- Hente råvarer sjøl
- Økologisk mat
- Vegetarmat
- Riktig næring for kroppen
- Mat som trivselsfaktor
- Ville vekster
- Kulturarv

Du får en svært grundig innføring i matlaging. Ofte starter vi med ”hele” råvarer. Du kommer tett på livet og naturen - vi slakter dyra som blir til kjøttet vi spiser. Vi fisker fisken. Vi dyrker grønnsaker og urter. Dette er det ikke mange ungdommer som får lære i dag. Du får bli med på noe helt spesielt.

En hel del av undervisninga foregår ute. Vi har frukttrær, bærbusker, urter, grønnsaker og drivhus. Sesongen bestemmer mye hvordan året forløper.

Skolens hovedfokus er norsk matkultur, men internasjonal mat er også viktig.

Fordypningskurs

I mai legger vi ut på en gastronomisk og kulturell oppdagelsesreise. Vi begynner i nærområdet, og ender på en lengre tur i inn- og utland. Dette planlegger vi sammen.

Mer om kjøkkenet

Les mer om hvordan vi tenker omkring mat og kjøkken her.

Vidar uttaler

Eg heiter Vidar og gikk på Fosen Folkehøgskule 2012/13. Eg valde lina "Frå jord til bord", og fekk der eit unikt grunnlag for det eg no er i gang med, lære til kokkefaget. Eg arbeider hos søtt+salt i Bergen, ei gourmet-catering-bedrift, der vi serverer store selskap på 3-400 gjestar, til små-selskap anten heime hos privatbersonar eller i vårt eige vesle lokale. I tillegg held vi kurs.

Gjennom Fosen fekk eg inn eit viktig perspektiv, det økologiske. Eg lærte mykje praktisk, som ulike handverksteknikkar, kva naturen kan forsyne oss med, dyrking, slakting og praktisk matlaging. I tillegg var det eit veldig kjekt og sosialt år!

Aktuelle tema:

- Konserveringsteknikker: salting, speking, røyking, tørking
- Ysting, spiring, pølsemaking
- Gjærbakst, surdeig, flatbrød, lefse
- Hygiene, bakteriologi, mikrobiologi
- Næringstoffer, antioksydanter, glykemisk indeks, fettsyrer

Linjelærer

agnete

På linjen Fra jord til bord har vi to lærere, Agnete­ og Marte Iren T. Bakken

Sjølberging

Klar deg sjøl. Riv deg løs fra eksperter, multinasjonale selskaper og reklamebransjen. Kjenn tryggheten det er å stå på egne bein.

Seiling

Du lærer å seile, navigere deg fram mellom holmer og skjær, og å bli handlekraftig og samarbeidsorientert. Bær en tusenårig arv etter kystfolket videre!

Mat - fra jord til bord

Mat fra jord til bord, fra sjø til havets festmat! Vi henter råvarer på åkeren, i skogen og i sjøen. Vi bearbeider, foredler og konserverer.

Økologisk Jordbruk

På Fosen Folkehøgskole har vi en egen gård. Vi dyrker poteter og grønnsaker, urter, korn og gress.

Håndverk og design

Ull og skinn fra våre egne villsauer, planter til farging av garn, trematerialer og pil til fletting fra skogen. Dine hender og ideer er med på hele prosessen, fra råmateriale til ferdig produkt.

Båtbygging

Vær med fra treet står i skogen til båten flyr på bølgene! Reisen starter med tømmerhogst og ender i en selvbygd båt.