Call us at: 047-73858585

Seiling

Seiling

Finn flyten

Det er vanskelig å sette ord på hvor fint det er å seile, men vi kan prøve. Havet er uendelig stort. Soloppganger du ikke trodde var mulige. Vennskap sterkere enn alt. Du kommer dit du vil, uten å bruke et fnugg drivstoff. Havet og vinden. Frihet.

Seilingslinja på Fosen gjør noe av det mest ekstreme noen folkehøgskole i Norge gjør: elever og lærer seiler tur-retur Fosen - Lofoten i en egenprodusert båt uten motor. 800 nautiske mil, langs Norges vakreste kyst. Hvis du vil ha en intens opplevelse å flyte på resten av livet, er det denne turen.

Mange elever seiler videre seinere i livet, i alle slags båter. Vikingskipsmiljøet er i en særklasse. Mange skippere og mannskaper på vikingskip rundt omkring har gått på seilingslinja. Draken, Havhingsten, Saga Oseberg og Lofotr er noen eksempler. Her kryr det av fosenfolk.

Et år på seiling handler såklart mye om helt vanlig bruk av båter. Roing, fisking, navigering, vedlikehold, knuter og værkunnskap. Kan du se på skyene hvaslags vær det blir denne dagen? Det kan du lære av lærer Kjetil. Før lofotferden blir det mange små og noen lengre turer i farvanna utenfor Trøndelag.

Skoleåret

Blir spesielt bra! Hele 6 elever fra i år har søkt om å få gå et år til på seiling - det sier noe om hvor forlokkende denne linja er. Og det er fortsatt plass til deg...

Båtene våre

Vi har store og små båter fra 8 til 42 fot. Alle er bygd av båtbyggerlinja. Det er hovedsaklig åpne båter, med råseil, dvs. firkanta seil som på et vikingeskip. Her ser du noen av dem vi seiler med. Nummer 3 fra venstre heter Skårungen og er den vi bruker mest.

Vi har:

- Store og små båter
- Trygt og skjerma farvatn for seiling på egenhånd
- Trøndelags fantastiske skjærgård
- Friske og lærerike værforhold
- Båtbyggeri, repslagerutstyr

Utstyrsliste:

En del ting du trenger i løpet av året. Ta med det du har, resten kan du ordne når du kommer til skolen.

- Regntøy
- Vindtett jakke og turbukse
- Gummistøvler (varme)
- Flytevest
- Lommelykt
- Kniv
- Sovepose og liggeunderlag
- Tykk genser og stillongs
- Lue og votter
- Bestikk, kopp og tallerken

Velkommen ombord!

1

Linjelærer

Kjetil Sildnes er seilingslærer ved Fosen FHS.

Han har store kunnskaper om håndtering av båter og folk

Sjølberging

Ferdigheter til å klare deg selv. Det tar tid. Her får du tid, en god lærer og et inspirerende fellesskap. Jordkloden trenger deg som vil lære det grunnleggende.

Seiling

Du lærer å seile, navigere deg fram mellom holmer og skjær, og å bli handlekraftig og samarbeidsorientert. Bær en tusenårig arv etter kystfolket videre!

Minihusbygging

At mange mennesker bygger større og større hus er et problem for en verden med begrenset plass og ressurser. Med denne linja ønsker vi å være en motkraft til overforbruk og sløsing.

Økologisk Småbruk

På Fosen Folkehøgskole har vi en egen gård. Vi dyrker poteter og grønnsaker, urter, korn og gress.

Håndverk og design

Ull og skinn fra våre egne villsauer, planter til farging av garn, trematerialer og pil til fletting fra skogen. Dine hender og ideer er med på hele prosessen, fra råmateriale til ferdig produkt.

Båtbygging

Vær med fra treet står i skogen til båten flyr på bølgene! Reisen starter med tømmerhogst og ender i en selvbygd båt.