fbpx

Seiling

Seiling

Kom tett på elementene i en råseilbåt til sjøs! Utforsk kysten, og gå i land på ei ukjent øy. Ekspedisjon Lofoten - 740 nautiske mil i åpen båt - kommer du aldri til å glemme.

Lær å seile åpne tradisjonsbåter i Trøndelags fantastiske skjærgård! Navigere mellom holmer og skjær, ro inn i solnedgangen eller fosse fram i liten kuling. I en åpen råseilbåt er det alltid nye utfordringer å bryne seg på, og du får naturopplevelser utenom det vanlige.

Vi drar på mange små og noen lengre turer på trøndelagskysten, ser hval og havørn, utforsker nye øyer og naturhavner, og lærer å beherske båten godt nok til å takle det som måtte oppstå: enten det er å segle i hardt vær, varpe seg ut av havn, eller ro fordi vinden stilner. Uten motor ombord er vi prisgitt været, naturen og oss selv. Det gir en helt egen ro og mentalitet på turen. Og det gjør at vi blir gode til å seile.

Vi har store og små åfjordsbåter fra 8 til 43 fot. Alle er bygd av båtbyggerlinja på skolen. Dette er åpne båter, med råseil, dvs. firkanta seil som på et vikingskip.

Mange elever fortsetter å seile både tradisjonsbåter og vikingskip, og rundt i verden finner du skippere og mannskap som har gått på seilingslinja vår.  Draken, Havhingsten, Saga Oseberg og Lofotr er noen eksempler.

I slutten av april har vi tre intensive uker med linjefag, og setter kursen nordover mot Lofoten i fembøringen vår Skårungen, en åpen trebåt på 43 fot. I løpet av tre uker skal vi tilbakelegge 740 nautiske mil sammen, kun ved hjelp av vinden og våre egne krefter. Gled deg til spektakulære naturopplevelser, rolige nattevakter, friske seilaser og mange fine stunder på dekk. Nattnavigasjon over Folla, øyhopping på Helgeland, bålbrenning i fjæra på Røst. Å ligge trygg og varm i soveposen mens regnet pisker utenfor og det andre vaktlaget tar dere trygt i havn. Å bli vekt med nykokt kaffe når du skal gå på nattevakt, og sige rolig langs Helgelandskysten i medvind under stjernehimmelen. Å ro til du får blemmer i hendene, og adrenalinet når vi fosser over vestfjorden. Det blir lærerikt, slitsomt, utfordrende og fantastisk fint.

Dette vil du lære

  • Ro trebåt, fra 4-10 årer
  • Segle råsegl
  • Reparere og vedlikeholde trebåter
  • Knuter
  • Værkunnskap og meterologi
  • Å være ute i alle slags forhold
  • Leve tett sammen i en gruppe
  • Lage god mat med få hjelpemiddel

 

De fleste år får du også mulighet til å lære repslaging og seilmaking som valgfag.

 

Hvem passer linjen for?

Seilingslinja passer for deg som er glad i å være ute, og som har lyst til å oppleve en helt fantastisk form for kystfriluftsliv. Du trenger ikke ha seilkunnskaper fra før, men det er en fordel å være en friskus! Vil du lære deg å seile, være på sjøen og utforske de ukjente perlene langs norgeskysten, da er dette linja for deg.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert og går inn for å lære, og at du bidrar positivt i gruppa.

Vi har:

- Store og små båter

- Trygt og skjerma farvatn for seiling på egenhånd

- Trøndelags fantastiske skjærgård

- Friske og lærerike værforhold

- Båtbyggeri, repslagerutstyr og seilmakingsutstyr

Utstyrsliste:

En del ting du trenger i løpet av året. Ta med det du har, resten kan du ordne når du kommer til skolen.

- Regntøy (helst oljeklær)

- Vindtett jakke og turbukse

- Gummistøvler (varme)

- Flytevest

- Lommelykt

- Kniv

- Sovepose og liggeunderlag

- Tykk ullgenser
- Ullundertøy

- Lue og votter

- Bestikk, kopp og tallerken

Velkommen ombord!

Linjelærer

Kjetil Sildnes er seilingslærer ved Fosen FHS.

Han har store kunnskaper om håndtering av båter og folk

Sjølberging

Ferdigheter til å klare deg selv. Det tar tid. Her får du tid, en god lærer og et inspirerende fellesskap. Jordkloden trenger deg som vil lære det grunnleggende.

Seiling

Du lærer å seile, navigere deg fram mellom holmer og skjær, og å bli handlekraftig og samarbeidsorientert. Bær en tusenårig arv etter kystfolket videre!

Minihusbygging

At mange mennesker bygger større og større hus er et problem for en verden med begrenset plass og ressurser. Med denne linja ønsker vi å være en motkraft til overforbruk og sløsing.

Økologisk Småbruk

På Fosen Folkehøgskole har vi en egen gård. Vi dyrker poteter og grønnsaker, urter, korn og gress.

Håndverk og design

Ull og skinn fra våre egne villsauer, planter til farging av garn, trematerialer og pil til fletting fra skogen. Dine hender og ideer er med på hele prosessen, fra råmateriale til ferdig produkt.

Båtbygging

Vær med fra treet står i skogen til båten flyr på bølgene! Reisen starter med tømmerhogst og ender i en selvbygd båt.

Viking

Er du fascinert av vikingtiden? Liker du å holde på med vikinghåndverk, eller har du lyst til å lære det?