fbpx

Sjølberging

Sjølberging

Sjølberging

Vil du reparere motorsaga eller anorakken din selv? Sy et telt, dyrke grønnsaker og smi ditt eget verktøy? Her får du grunnleggende kunnskap om alt fra ville vekster, husbygging og fisking, til mekking, konservering og trearbeid.

Lær det du trenger for å bli mer sjølberga: enten du bor i blokkleilighet og vil dyrke mat i vinduskarmen, ha kompost på kjøkkenet, surdeig i kjøleskapet og «jordkjeller» på verandaen. Eller du vil leve tettere på naturen, sanke ville vekster til mat og nytte, finne gode emner i skogen, pode frukttrær og fiske. Da er dette linja for deg.

Vi går på tur og sanker det årstidene har å by på, og får grunnleggende kunnskap om natur, nyttevekster, trær og vær. Høst og vår skal vi ut i hagen for å arbeide med jord og planter der. Vi slakter og videreforedler kjøtt, og konserverer frukt og grønnsaker med metoder som melkesyregjæring, tørking, safting og sylting.

Håndverk står også sentralt i linja. Du lærer ulike teknikker, slik at du kan lage din egen kniv, sy en tursekk, reparere tingene dine selv, og lage noe nytt av noe gammelt.

Et år går fort og man rekker ikke å lære alt man gjerne skulle. Vi må prioritere. Det blir opp til læreren og elevene i fellesskap å bestemme hva man vil fokusere på.

Aktuelle tema:

 • Å lage egne fiskeredskaper og å fiske
 • Trearbeid, bygging og snekring
 • Å overleve ute
 • Om ulike materialer, fra tre til stoff
 • Å bruke ulike verktøy
 • Konservering og fermentering av mat
 • Å sy klær og lage eget turutstyr
 • Ville vekster til mat og nytte
 • Dyrking av grønnsaker, frukt og bær. Økologi og permakultur.
 • Dyrehold, høns, sau, hest, gris
 • Reparasjon, vedlikehold, sveising og mekking.
 • Skogsarbeid
 • Skinngarving
 • Smiing

På våren har vi tre intensive uker med bare linjefag. Ofte besøker vi vår tidligere elev Frank Erichsen, kjent som Bonderøven, og jobber sammen med ham på gården hans. Men turen kan også gå til et lite småbruk i Hattfjelldal, ut i skogen, eller andre spennende steder.

Frank Erichsen har sagt om sitt år på Fosen Folkehøgskole at «Det var på Fosen folkehøgskole jeg forstod at der var mange der tenkte som meg».


Søk Sjølberging

5 days ago

En liten timelapse-film fra bygginga av seksringen "Lena" i vinter, og sjøsetting og seiling.

Båten er bygd av båtbyggerlinja vår, med støtte fra Forbundet Kysten og Sparebankstiftelsen DNB. Nå er det seilingslinja vår som har overtatt båten, og som skal bruke den i mange år framover. Vi ... See more

« 1 of 68 »
2 weeks ago
Bilder på tidslinjen

Fra kusleppet i vår. Deilig med ferskt grønt gress! 🌱 ☀️

« 1 of 29 »

Linjelærer

kenneth

Lærer på sjølberging er

Kenneth Bjørkli


DSC01820


seiling

fra-jord-til-bord

Sjølberging

Ferdigheter til å klare deg selv. Det tar tid. Her får du tid, en god lærer og et inspirerende fellesskap. Jordkloden trenger deg som vil lære det grunnleggende.

Seiling

Du lærer å seile, navigere deg fram mellom holmer og skjær, og å bli handlekraftig og samarbeidsorientert. Bær en tusenårig arv etter kystfolket videre!


okologisk-jordbruk


haandverk-og-design


baatbygging

Økologisk Jordbruk

På Fosen Folkehøgskole har vi en egen gård. Vi dyrker poteter og grønnsaker, urter, korn og gress.

Håndverk og design

Ull og skinn fra våre egne villsauer, planter til farging av garn, trematerialer og pil til fletting fra skogen. Dine hender og ideer er med på hele prosessen, fra råmateriale til ferdig produkt.

Båtbygging

Vær med fra treet står i skogen til båten flyr på bølgene! Reisen starter med tømmerhogst og ender i en selvbygd båt.