fbpx

Økologisk småbruk

Drømmer du om å drive ditt eget småbruk? Lær å dyrke grønnsaker, korn og bær, holde dyr, slakte til eget bruk, og å videreforedle grønnsaker, melk og kjøtt. Skogsarbeid, regenerativt landbruk og markedshage.

Livet på gården
Bli med i det daglige arbeidet på vår økologiske gård, og følg årstidenes rytme med såing, luking og høsting, kompost og gjødsel, vedlikehold og fiksing. Å ta imot en kalv som fødes og se den vokse opp, eller å se en kylling som klekkes er en ganske magisk opplevelse!

Økologisk og mangfoldig
Skolens økologiske drift er Debio-godkjent, og er et viktig bidrag til skolens selvforsyning. På gården har vi høns, griser, kyr og ender. Her dyrker vi poteter og grønnsaker, urter, korn og gress. Vi følger prosessen fra dyrestell til slakting og foredling av kjøtt og innmat. For oss er det viktig at dyrene har et godt liv, at slaktingen skjer med respekt for dyret, og at vi utnytter alle delene av dyret: kjøtt og innmat til mat, bein til kraft og skinn til garving.

Smått er godt
Det er viktig for oss å kunne vise frem matproduksjon som ikke krever det største utstyret eller de tyngste maskinene.

Rundt om i landet dukker det opp små hager, såkalte markedshager, som dyrker mat til flere titalls familier på et lite areal med effektive redskaper. Vi ser på det å være liten som en styrke.

Videreforedling
Vi er opptatt av å vise hvor mye man enkelt kan lage fra bunnen av selv, og derfor er videreforedling en viktig del av linja. Av melka lager vi yoghurt, smør og ferskost. Vi parterer kjøtt, skjærer ut steiker, kverner kjøttdeig og lager spekemat. Vi presser epler, sylær og grønnsaker blir syltet og fermentert. Slik kan vi spise egne grønnsaker, frukt og bær også utenfor sesong.

Seter
Skolen har også seter med egen skog, der vi har kyrne våre om sommeren og hogger tømmer om vinteren. Vi har også en flokk villsau på ei øy lenger ute på kysten.

Viktig bidrag til skolens selvforsyning
Sammen med sjølbergingslinja bidrar vi til å gjøre skolen mest mulig selvforsynt. Mesteparten av maten vi produserer på gården serveres på skolen. Du kan lese mer om gården vår og skolens arbeid for å være selvforsynt her.

Økologisk for fremtiden
Vi dyrker økologisk fordi vi mener det er framtidas måte å drive jorda på. Vil du være med på det grønne skiftet?

Året kort fortalt
Høst

    • Høsting av grønnsaker, potet, epler og bær
    • Slakting
    • Konservering av mat
    • Ysting
    • Opplæring i bruk av hest
    • Mye praktisk arbeid

Vinter

    • Tømmerhogst på setra
    • Beskjæring av fruktrær
    • Spennende teori om vekstskifte, dyrehold, kompost og økologisk gårdsdrift

Vår

    • Våronn
    • Hvilke planter man kan ha i åkeren
    • Hvilke planter man kan dyrke sammen
    • Mye praktisk arbeid

I mai bor vi tre uker på gården. En ny vekstsesong er i gang, og jordbearbeiding, såing og utplanting skal gjøres etter økologiske prinsipper, for å sikre sommerens matproduksjon til skolen.

 

Her får du:

  • Dyrke korn, gras, grønnsaker, frukt og bær
  • Stelle ku, sau og høns
  • Delta i det allsidige arbeidet på en liten økologisk gård
  • Lære å lage ost, smør og spekemat
  • Slakte
  • Tømmerhogst
  • Fjøstjeneste
  • Ansvar til å vokse på!

Hvem passer linja for?

Du trenger ingen forkunnskap for å være elev ved linja. Linja passer for deg som er interessert i dyr og jordbruk. Du som kanskje drømmer om å drive sitt eget småbruk en dag, eller ha en stor kjøkkenhage utenfor rekkehuset ditt. Eller som bare vil vite mer om hvor maten din kommer fra!

Utstyrsliste:

- Sykkel
- Arbeidsklær, kjeledress
- Regntøy
- Gummistøvler
- Kniv

Valgfag og fellesfag
I tillegg til linjefag består året også av valgfag og fellesfag. Hvilke valgfag vi har varierer fra år til år, men noen av gjengangerne er skinngarving, seilmaking, kistemaking, friluftsliv, smiing, knivmaking, pilefletting, skallesøm, seiling og tekstil.

Fellesfag kan være foredrag, gårds-uke, dugnad og turer.

Linjelærer

Lærer ved Økologisk småbruk er Anton,

som får det meste til å spire og gro.

Rull til toppen