fbpx
Glade jenter i kjokkenhage
okologisk-smabruk-fosen-folkehogskole-01

Økologisk småbruk

Drømmer du om å drive ditt eget småbruk? Lær å dyrke grønnsaker, korn og bær, holde dyr, slakte til eget bruk, og å videreforedle grønnsaker, melk og kjøtt. Skogsarbeid, regenerativt landbruk og markedshage.

Elev gar pa slakk line i pausen pa garden

Livet på gården

Bli med i det daglige arbeidet på vår økologiske gård, og følg årstidenes rytme med såing, luking og høsting, kompost og gjødsel, vedlikehold og fiksing. Å ta imot en kalv som fødes og se den vokse opp, eller å se en kylling som klekkes er en ganske magisk opplevelse!

okologisk-smabruk-nyklekt-kylling-fosen-fhs

Økologisk og mangfoldig

Skolens økologiske drift er Debio-godkjent, og er et viktig bidrag til skolens selvforsyning. På gården har vi høns, griser, kyr og ender. Her dyrker vi poteter og grønnsaker, urter, korn og gress.

Vi følger prosessen fra dyrestell til slakting og foredling av kjøtt og innmat. For oss er det viktig at dyrene har et godt liv, at slaktingen skjer med respekt for dyret, og at vi utnytter alle delene av dyret: kjøtt og innmat til mat, bein til kraft og skinn til garving.

kjokkenhage-gulrot-okologisk-smabruk

Smått er godt

Det er viktig for oss å kunne vise frem matproduksjon som ikke krever det største utstyret eller de tyngste maskinene.

Rundt om i landet dukker det opp små hager, såkalte markedshager, som dyrker mat til flere titalls familier på et lite areal med effektive redskaper. Vi ser på det å være liten som en styrke.

nyfodt-kalv-smabruk-fosen-fhs

Dyrestell

I løpet av året får du en periode ansvaret for dyrestellet på gården, sammen med medelever.

Videreforedling

Vi er opptatt av å vise hvor mye man enkelt kan lage fra bunnen av selv, og derfor er videreforedling en viktig del av linja. Av melka lager vi yoghurt, smør og ferskost. Vi parterer kjøtt, skjærer ut steiker, kverner kjøttdeig og lager spekemat. Vi presser epler, bær og grønnsaker blir syltet og fermentert. Slik kan vi spise egne grønnsaker, frukt og bær også utenfor sesong.

Seter i vinterlandskap

Seter

Skolen har også seter med egen skog, der vi har kyrne våre om sommeren og hogger tømmer om vinteren. Vi har også en flokk villsau på ei øy lenger ute på kysten.

okologisk-smabruk-fosen-folkehogskole-02

Viktig bidrag til skolens selvforsyning

Sammen med sjølbergingslinja bidrar vi til å gjøre skolen mest mulig selvforsynt. Mesteparten av maten vi produserer på gården serveres på skolen. Du kan lese mer om gården vår og skolens arbeid for å være selvforsynt her.

okologisk-smabruk-fosen-folkehogskole-kjokkenhage

Økologisk for fremtiden

Vi dyrker økologisk fordi vi mener det er framtidas måte å drive jorda på. Vil du være med på det grønne skiftet?

okologisk-smabruk-fosen-fhs-lam

Året kort fortalt

Høst

    • Høsting av grønnsaker, potet, epler og bær
    • Slakting
    • Konservering av mat
    • Ysting
    • Opplæring i bruk av hest
    • Mye praktisk arbeid

Vinter

    • Tømmerhogst på setra
    • Beskjæring av fruktrær
    • Spennende teori om vekstskifte, dyrehold, kompost og økologisk gårdsdrift

Vår

    • Våronn
    • Hvilke planter man kan ha i åkeren
    • Hvilke planter man kan dyrke sammen
    • Mye praktisk arbeid

I mai bor vi tre uker på gården. En ny vekstsesong er i gang, og jordbearbeiding, såing og utplanting skal gjøres etter økologiske prinsipper, for å sikre sommerens matproduksjon til skolen.

Potetopptaking

Her får du:

  • Dyrke korn, gras, grønnsaker, frukt og bær
  • Stelle ku, sau og høns
  • Delta i det allsidige arbeidet på en liten økologisk gård
  • Lære å lage ost, smør og spekemat
  • Slakte
  • Tømmerhogst
  • Fjøstjeneste
  • Ansvar til å vokse på!
Fosen Folkehogskoles gard Nost, med gronnsaksakeren i forgrunnen

Hvem passer linja Økologisk småbruk for?

Du trenger ingen forkunnskap for å være elev ved her. Linja passer for deg som er interessert i dyr og jordbruk. Du som kanskje drømmer om å drive sitt eget småbruk en dag, eller ha en stor kjøkkenhage utenfor rekkehuset ditt. Eller som bare vil vite mer om hvor maten din kommer fra!

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert og går inn for å lære, og at du bidrar positivt i gruppa.

Nost gard sett fra luften
Anton van Genugten er lærer på linja Økologisk småbruk på Fosen Folkehøgskole

Linjelærer: Anton Van Genugten

Anton er alltid i godt humør, og han er glad i både folk, dyr, musikk og grønnsaker. Han får det meste til å spire og gro, både på gården, skolen og hjemme. Han er høyt og lavt, og en ekte arbeidskar. Han kombinerer jordbruk med akrobatikk. Anton kler godt sin nederlandske aksent, og går ofte i tresko.

Jente og ku slapper av i enga

Valgfag, fellesfag og skoleturer

I tillegg til linjefag består året også av valgfag, fellesfag og skoleturer. Hvilke valgfag vi har varierer fra år til år, men noen av gjengangerne er skinngarving, seilmaking, kistemaking, friluftsliv, smiing, knivmaking, pilefletting, plantefarging, skallesøm, seiling og tekstil.

Fellesfag kan være foredrag, gårds-uke, dugnad og turer.

Rull til toppen