fbpx

Vikinghåndverk og seiling

Er du fascinert av vikingtiden? Liker du å holde på med vikinghåndverk, eller har du lyst til å lære det?

Vi har ingen vikinglinje, men mye av det vi gjør, både på valgfag og på noen av linjene, er vikingrelatert:

 

  • Eksempler på vikingrelaterte valgfag er vikingsøm, brikkeveving, tønnemaking, plantefarging, smiing, seilmaking, kistemaking, grindvev, verktøymaking, råseiling, pilefletting og skinngarving. Valgfagene varierer fra år til år. Valgfag utgjør ca ⅓ av undervisningen.

 

  • Seilingslinja seiler åfjordsbåter, som er i nær slekt med vikingskipet. Våre båter har råseil, og seiles grunnleggende sett akkurat som et vikingskip. Seilingslæreren har erfaring fra både Havhingsten fra Glendaloch og Draken Harald Hårfagre, og vi har jevnlig seilkurs for vikingskipslag.

 

  • Båtbyggingslinja vår bygger åfjordsbåter, som er nært beslektet med vikingskipene. Her lærer du å bruke håndverktøy som øks, kniv, tappjern og ulike høvler. Du lærer om materialkvalitet og formgiving av tre, og hvordan du kan gi båten de egenskapene du ønsker. Et veldig godt utgangspunkt hvis du vil lære deg å bygge vikingskip.

 

  • På håndverkslinja lærer du ulike håndverk som plantefarging, brikkeveving, grindveving, nålebinding, spinne på håndtein, skinngarving, skinnsøm, pilefletting, og å lage din egen brikkevev eller grindvev. Ull og skinn får vi fra skolens egne villsauer, som vi slakter selv.

 

Også på sjølbergingslinja kan du lære enkelte vikinghåndverk, som å brenne tjære, smi, lage ild uten fyrstikker, slakte og garve skinn.

Sjølberging

Ferdigheter til å klare deg selv. Det tar tid. Her får du tid, en god lærer og et inspirerende fellesskap. Jordkloden trenger deg som vil lære det grunnleggende.

Seiling

Du lærer å seile, navigere deg fram mellom holmer og skjær, og å bli handlekraftig og samarbeidsorientert. Bær en tusenårig arv etter kystfolket videre!

Minihusbygging

At mange mennesker bygger større og større hus er et problem for en verden med begrenset plass og ressurser. Med denne linja ønsker vi å være en motkraft til overforbruk og sløsing.

Økologisk Småbruk

På Fosen Folkehøgskole har vi en egen gård. Vi dyrker poteter og grønnsaker, urter, korn og gress.

Håndverk og design

Ull og skinn fra våre egne villsauer, planter til farging av garn, trematerialer og pil til fletting fra skogen. Dine hender og ideer er med på hele prosessen, fra råmateriale til ferdig produkt.

Båtbygging

Vær med fra treet står i skogen til båten flyr på bølgene! Reisen starter med tømmerhogst og ender i en selvbygd båt.

Viking

Er du fascinert av vikingtiden? Liker du å holde på med vikinghåndverk, eller har du lyst til å lære det?

Rull til toppen