fbpx

Båtbygging

Lær et ekte tradisjonshåndverk! Formgivning, materialkvalitet og bruk av tradisjonelle teknikker og verktøy. Fra tømmerhogst til ferdig båt - og seiltur!

Tradisjonshåndverk
Bli med og bygg en klinkbygd tradisjonsbåt! Båtbygging er et tusen år gammelt håndverk, som har blitt lært fra mester til lærling i generasjoner. Vil du bli en av de nye tradisjonsbærerne?

Hele prosessen
Det tar tid å lære et håndverk fra grunnen av. Du blir ikke utlært etter et år her, men du kommer til å lære mye. Her får du ta del i hele prosessen, fra tre i skogen til båt under seil. De fleste år blir det også muligheter for å lære å sy seil, smi beslag til båten og slå tau, som valgfag.

Tømmerhogst
Vi starter med å dra i skogen og velge ut det riktige tømmeret til de ulike delene i båten. Bør gran til båtbord vokse sørvendt eller nordvendt, på sandgrunn eller i myrterreng? Bør den ha hengekvist eller spikerkvist, og bør barken være ru eller glatt?

Vi hogger tømmeret, og tar det hjem og sager det opp på skolens sagbruk.

Båtbygging
Så begynner arbeidet med å bygge båten. Vi setter opp reis med kjøl, lott og stevner. Så former vi de første bordene, og bøyer dem på plass. Vi feller band og beter, lager tiljer, tofter, årer og styre.

Trearbeid
Underveis i prosessen lærer du å bruke verktøy, forme linjer og arbeide med tre. Du får opplæring i bruk av maskiner, økser, høvler og håndverktøy. Du trenger en god porsjon tålmodighet for å beherske båtbyggerkunsten. Men så er det også innmari gøy da!

Formsans og øyemål
Mye av det du lærer her er overførbart til andre typer håndverk. Det legges vekt på god arbeidsteknikk, å utvikle formsans og øyemål - praktiske ferdigheter som du garantert vil få nytte av seinere i livet, uansett hva du velger videre.

Prøveseiling
På våren har vi tre intensive uker med bare linjefag. Da bygger vi båt seint og tidlig, og har siste innspurt på bygginga. Til slutt blir det sjøsetting og prøveseiling. Kanskje rekker vi en seiltur også?

Hvem passer linjen for?
Båtbyggingslinja passer for deg som liker å jobbe med trearbeid, eller som har lyst til å lære det. Noe erfaring med trearbeid eller andre håndverk er en fordel, men ikke et krav.

Hva forventer vi av deg?
Vi forventer at du er interessert, tålmodig og kan jobbe selvstendig.

Valgfag og fellesfag
I tillegg til linjefag består året også av valgfag og fellesfag. Hvilke valgfag vi har varierer fra år til år, men noen av gjengangerne er skinngarving, seilmaking, kistemaking, friluftsliv, smiing, knivmaking, pilefletting, skallesøm, seiling og tekstil.

Fellesfag kan være foredrag, gårds-uke, dugnad og turer.

Til den faglig motiverte elev
Et år på Fosen folkehøgskole dreier seg om mer enn bare båtbygging, og vi vet at endel er veldig motiverte for å lære seg å bygge båt. Da har du mulighet til å fortsette båtbygginga på fritiden, uten lærer. Båtbyggeriet er åpent både kveld og helg.

Det er også en del som velger å gå to år, for å fordype seg i faget.

Fra nesten hvert årskull er det elever som går videre og får seg lærlingplass ved et båtbyggeri.

Vi har:

 • Stort båtbyggerverksted
 • Smie
 • Skog
 • Sagbruk
 • Muligheter for å bygge på kveldstid, utenom vanlig undervisning

Du lærer:

 • Å bruke tradisjonelle håndverktøy
 • Å velge riktig tømmer i skogen, materialkvalitet
 • Hogge og sage tømmer
 • God arbeidsteknikk
 • Formgivning
 • Øyemål
 • Å bygge en klinkbygd tradisjonsbåt

Utstyrsliste

 • Arbeidstøy
 • Kniv

Du får låne verktøy av skolen mot et depositum.

Linjelærer

Malte er en flink danske som flyttet til Norge for å bygge båter på gammel måten.

Rull til toppen