fbpx

Kon-Tiki 2

Hvordan fikk du vite om ekspedisjonen?

Torgeir Higraf, som er ekspedisjonsleder, sendte en forespørsel til Wiggo Larsen (rektor på Fosen) om noen elver ville være med å bygge disse to flåtene som skal seile fra Lima i Peru til Påskeøya i Stillehavet. Noen tidligere elever og en nåværende lærerassistent ble med. Samtidig spurte han om noen ville seile flåtene, han var ute etter folk som kan seile med råseil.Jeg skrev ned erfaringene mine, søkte og fikk være med. Det er et internasjonalt prosjekt og det var mange søkere.

Hvorfor ønsket du å være med?

Jeg har alltid tenkt at jeg skal seile i Stillehavet. Jeg vokste opp med seiling. og har lest mange bøker om familier som seilte jorda rundt. Det er et spennende prosjekt. Og noe helt spesielt å være på tur så lenge, og å manøvrere en flåte! Spennende fisk, varmt vann og sol var også tiltrekkende.

Gunvor har masse erfaring med seiling. Hun har seilet i tre meter høye bølger til Lofoten.

Hvorfor denne ekspedisjonen?

Det er flere grunner. Det har blitt funnet DNA-bevis for at de har seilet begge veier. Så dette blir den første ekspedisjonen som skal seile tilbake igjen fra Påskeøyene.

Men det handler også om at de har mistet sin kystkulturtradisjon i Peru. En tradisjon som er sterk i Norge, så vi vil overføre kunnskapen, og flåtene skal gis til Peru.

På min flåte skal også en havforsker fra Norge være med, som skal forske på plastkonsentrasjonen i havet.

Hva blir den største utfordringen?

Å være i lag med ukjente folk på en forholdsvis liten flåte på havet. Jeg møter de jeg skal seile med tre uker før avreise. Vi skal i forberedelsene være med å bygge flåten, slik at vi kjenner den godt. Før avreise skal vi også ha teambuilding og tur til Machu Picchu.

Hva med mat, vann og do?

På flåten er det et hus. Tilnærmet lik den som var da Heyerdahl seilet. Vi skal sove i huset på et liggeunderlag, med sovepose, avhengig av temperaturen. All mat har vi med oss, det blir en del tørrmat, men vi skal fiske mye! Vi har også med oss vann til hele turen, pluss at vi kan samle regnvann. Å gå på do på flåten er veldig enkelt. Enten utenfor flåten eller i ei bøtte, og bøtta heter Siri.

Hvordan blir hverdagen?

Vi skal gå vaktskifter. Og det vil selvfølgelig være hovedfokus på å navigere. Men det er mye tid, og jeg har med bøker og strikketøy, men kommer til å bruke tiden på flåten som en anledning til å snakke med folk om forskjellig. Lære av hverandre.

Under intervjuet sitter Gunvor med strikkepinner og neglelakk. De skal merkes i rett farge. Alle på flåten har ulike fag-og fokusområder. De er syv til sammen og Gunvor er den som har seila mest.

Hvordan blir det å være på havet så lenge?

Har en ide om at det vil være som å seile fembøring. Like primitivt. Å være på havet er som å være på havet: å se ingenting, eller alt. Flåten er din verden. Det er små ting som blir skikkelig gledelig. Som å ta på en rein underbukse. Jeg gleder meg til å se flyvefisk og til å høre Griegs morgenstemning når sola står opp.

Hva tror du vil være det beste?

Å være på havet lenge. Å få flåten fremover. Å seile i sakte fart.

I dag 1. november er det avreise. Alle på Fosen og jeg ønsker deg en riktig god seilas!

-Ingrid

http://kontiki2.com/

https://www.facebook.com/kontikiseilasen