fbpx

Kon-Tiki eventyr

”Det luktet eventyr!”

Joakim har vært tre uker i Peru. Sammen med flere andre, også tidligere elever fra Fosen, har de bygd to flåter i balsatre. På samme måte som da Thor Heyerdahl seilte.

”Jeg visste nesten ingenting før jeg ble med.” Joakim forteller at han svarte ja nesten med det samme han ble spurt.

”Det er et spennende prosjekt. Fra før hadde jeg litt generell forståelse av krefter og hvordan materiale og konstruksjoner blir belastet. I Peru fikk jeg lære om balsatre og hvordan man surrer stokkene sammen. Balsatreet var lett og papp-aktig. Noen steder var det litt seigt. Det var dårlig å arbeide i.”

Jobb fra morgen til kveld. Vi sov på sjøkrigsskolen, men var og jobbet på flåteverftet hele dagen.

En vanlig arbeidsdag så slik ut:
Vekking klokka seks av en offiser som ropte i en høyttaler noe på spansk
Frokost, som var luftboller, margarin, varierende mengde av pålegg, en sjelden gang frukt, med kald kaffe full av melk og sukker
Taxitur til flåteverftet
Hardt arbeid
En tre-retters lunsj klokka 12 på offisersmessen
Hardt arbeid
Taxitur hjem klokka 18
Middag med kald kylling, kald ris og varm saft. Hver dag det samme til middag.

”Jeg fikk være med å ta noen avgjørelse på rammene til senkekjølene, hvordan de skulle lages. Ellers tar flåten utgangspunkt i Øyvind Lautens erfaring med Tangaroa-flåten fra den forrige ekspedisjonen i 2006. Kon-Tiki2 skiller seg fra den gamle Kon-Tiki på noen punkter. K-T2-flåtene har senkekjøl og surringene rundt stokkene er lagt i spor slik som på Tangaroa. Mens K-T og Tangaroa hadde a-mast, har K-T2 enkel mast.”

På NTNU i Trondheim har de utprøvd forskjellige løsninger foran på flåten. På K-T2 er bunnstokkene fremme skrået, det er for å gi bedre innløp, slik at vannet går under flåten, istedenfor at flåten dytter det fremover.

”Jeg tror at flåten generelt er veldig sterkt. Men jeg er spent på hvordan hytten vil oppføre seg i mye vind, fordi duken som dekker hytten gjør at det blir et stort vindfang.”

 

Så det siste store spørsmålet; nå som du har vært med å bygd flåten, ville du være med å seile?

Det er mange ting ved den turen som frister. Å være på havet lenge og bevege seg langsomt. Å være så tett og nært vannet i lang tid. Jeg skulle gjerne vært med å seile et par dager for å se hvordan den fungerer.”

Ekspedisjonen startet for litt over en uke siden, og på p1 sist søndag kunne du høre ekspedisjonsleder Torgeir Higraff fortelle at de var trygt på vei.

-Ingrid

Alle foto: Ekspedisjonen Kon-Tiki2