fbpx
sjolberging-fiske
selvforsyning-fiske

Sjølberging

SELVFORSYNING I PRAKSIS

Vil du være mer sjølberga? Sanke bær, dyrke og konservere grønnsaker og reparere klærne dine selv? Lær om alt fra fisking, skinngarving og pilefletting, til tømmerhogst, søm og trearbeid.

hesjing-seter-sjolberging

Sjølberging i byen og på landet

Lær det du trenger for å bli mer sjølberga: enten du bor i blokkleilighet og vil dyrke mat i vinduskarmen, ha kompost på kjøkkenet og surdeig i kjøleskapet. Eller du vil leve tettere på naturen, sanke ville vekster til mat og nytte, finne gode emner i skogen, pode frukttrær og fiske. Da er dette linja for deg.

fermentering-selvforsyning

Mat fra skog og hage

Vi går på tur og sanker det årstidene har å by på, og får grunnleggende kunnskap om natur, nyttevekster, trær og vær. Høst og vår skal vi ut i hagen for å arbeide med jord og planter. Noen år slakter og videreforedler vi kjøtt, og vi konserverer frukt og grønnsaker med metoder som melkesyregjæring, tørking, safting og sylting.

sjolberging-self-sufficiency

Selvforsyning i stor skala

Sammen med linja økologisk småbruk bidrar vi til å gjøre skolen mest mulig selvforsynt. Vi plukker bær og frukt til skolen om høsten, slakter sau, og hjelper kjøkkenet med blant annet konservering og partering.

never-handverk-sjolbering

Lage og reparere

Håndverk står også sentralt i linja. Du lærer ulike teknikker, slik at du kan reparere tingene dine selv, sy enkle plagg og lage noe nytt av noe gammelt.

pilefletting-selvforsyning

Aktuelle tema:

 • Trearbeid
 • Sy og reparere enkle plagg
 • Å lage egne fiskeredskaper og å fiske
 • Enkelt friluftsliv
 • Ville vekster til mat og nytte
 • Konservering og fermentering av mat
 • Økologisk dyrking av grønnsaker, frukt og bær.
 • Dyrehold, fjøstjeneste på skolens gård
 • Reparasjon, vedlikehold.
 • Skogsarbeid
 • Skinngarving
 • Pilefletting
garve-skinn-selvberging

Hvem passer sjølbergingslinja for?

Linja passer for deg som har lyst til å leve mer bærekraftig, og ikke alltid være avhengig av å "forbruke". Deg som kanskje drømmer om å lage, reparere, sanke og dyrke selv, eller som bare har lyst på en smakebit av mange ulike håndverk og kunnskapsområder.

sjolberging-seter

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert og går inn for å lære, jobber selvstendig, og at du bidrar positivt i gruppa.

selvforsyning-mat-bal

Lærere på Sjølberging:

Bjørn Willemoes Wissing er lærer på linja Sjølberging på Fosen Folkehøgskole

Bjørn W. Wissing

Kontaktlærer

Bjørn er en allsidig og engasjert danske. Han brenner for enkelt friluftsliv, gamle teknikker, og geologi. Bjørn lager ild uten fyrstikker på null komma niks, og har store kunnskaper om naturen. Han er som regel kledd i en fargerik hjemmestrikket ullgenser, og er glad i yoga.

Thomas Sørensen lærer Fosen Folkehøgskole

Thomas Sørensen

Lærer

Thomas er en energisk humørspreder med en høy og løstsittende latter, som er glad i å samle folk. Thomas er utdannet Friluftsveileder og Idrettslærer. På Sjølberging kommer han hovedsakelig til å undervise i friluftsliv, og litt trearbeid.

Lene Jacobsen

Lærer

selvberging-fisk

Valgfag, fellesfag og skoleturer

I tillegg til linjefag består året også av valgfag, fellesfag og skoleturer. Hvilke valgfag vi har varierer fra år til år, men noen av gjengangerne er skinngarving, seilmaking, kistemaking, friluftsliv, smiing, knivmaking, pilefletting, plantefarging, skallesøm, seiling og tekstil.

Fellesfag kan være foredrag, gårds-uke, dugnad og turer.

Seter-hesjing-sjolberging