fbpx
Linja Sjølberging på Fosen Folkehøgskole på tur i skogen en fin vinterdag
Fottur i snødekt skog med linja Sjølberging på Fosen Folkehøgskole

Sjølberging

HÅNDVERK OG NATURLIV

Vil du være mer sjølberga? Sanke bær, dyrke og konservere grønnsaker og reparere tingene dine selv? Lær om alt fra fisking, skinngarving og pilefletting, til tømmerhogst, søm og trearbeid.

En elev på fosen folkehøgskole fletter en kurv i pil

Sjølberging i byen og på landet

Lær det du trenger for å bli mer sjølberga: enten du bor i blokkleilighet og vil dyrke mat i vinduskarmen, ha kompost på kjøkkenet og surdeig i kjøleskapet. Eller du vil leve tettere på naturen, sanke ville vekster til mat og nytte, finne gode emner til sløydprosjekter i skogen, gå på turer og fiske. Da er dette linja for deg.

Lærer bjørn viser hvordan man slår ild med tennstål og tenner bål uten fyrstikker.

Friluftsliv

Høst og vår er vi mye på tur i skogen og på fjellet, og får  grunnleggende kunnskap om natur, nyttevekster, trær og vær. Vi eksperimenterer med ulike typer bål, og lager mat på bålet. Vi lærer om ulike treslag, sanker treverk til grønn sløyd, og feller tømmer til ved og matierialer til skolen. Vi lærer å orientere med kart og kompass. Ofte blir det en tur eller to i kajakk eller kano. Vi har mye fokus på sikkerhet på vannet, i snøen og på fjellet. Og ikke minst skal vi kose oss mye, ute i det fri. 

fermentering-selvforsyning

Mat fra skog og hage

Vi  sanker det naturen og årstidene har å by på, både bær, skjell, snegler og tang. Vi fisker, og røyker fisken. Høst og vår skal vi ut i hagen for å arbeide med jord og planter. Noen år slakter og videreforedler vi kjøtt, og vi konserverer frukt og grønnsaker med metoder som melkesyregjæring, tørking, safting og sylting. Vi baker også brød med ulike metoder, som gjær og surdeig. 

Linjene Sjølberging og Økologisk småbruk på Fosen Folkehøgskole på tømmerhogst med hest på setra

Selvforsyning i stor skala

Sammen med linja økologisk småbruk bidrar vi til å gjøre skolen mest mulig selvforsynt. Vi plukker bær og frukt til skolen om høsten, slakter sau, og hjelper kjøkkenet med blant annet konservering og partering.

never-handverk-sjolbering

Lage og reparere

Håndverk står også sentralt i linja. Du lærer ulike teknikker innen søm og trearbeid, slik at du kan reparere tingene dine selv, sy enkle plagg og lage noe nytt av noe gammelt. Akkurat hvilke håndverk vi fokuserer på varierer fra år til år, men noen av gjengangerne er trearbeid, lærarbeid, søm og pilefletting. 

Gjennom hele året har vi fokus på å gjøre ting så miljømessig bærekraftig som mulig. 

En elev bearbeider linfibre for å gjøre de myke å rene slik at de kan spinnes
Linberedning. Rensing av lin på ei linhekle

Aktuelle tema:

 • Trearbeid
 • Søm - sy enkle plagg
 • Å lage egne fiskeredskaper og å fiske
 • Enkelt friluftsliv
 • Ville vekster til mat og nytte
 • Konservering og fermentering av mat
 • Økologisk dyrking av grønnsaker, frukt og bær.
 • Dyrehold, fjøstjeneste på skolens gård
 • Reparasjon, vedlikehold.
 • Skogsarbeid
 • Skinngarving
 • Pilefletting
 • Lærarbeid
 • Historiske malingtyper som linolje-, tempera- og limfarger
En elev skraper et skinn som skal garves

Hvem passer sjølbergingslinja for?

Linja passer for deg som har lyst til å leve mer bærekraftig, og ikke alltid være avhengig av å "forbruke". Deg som kanskje drømmer om å lage, reparere, sanke og dyrke selv, eller som bare har lyst på en smakebit av mange ulike håndverk og kunnskapsområder.

Elever på fosen folkehøgskole lager og maler med komposisjonsmaling

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert og går inn for å lære, jobber selvstendig, og at du bidrar positivt i gruppa.

Elev og lærer laster tømmer opp på sleden bak en hest

Lærere på Sjølberging:

Linjelærer på Sjølberging, Bjørn Wissing

Bjørn W. Wissing

Kontaktlærer

Bjørn er en allsidig og engasjert danske. Han brenner for enkelt friluftsliv, gamle teknikker, og geologi. Bjørn lager ild uten fyrstikker på null komma niks, og har store kunnskaper om naturen. Han er som regel kledd i en fargerik hjemmestrikket ullgenser, og er glad i yoga.

Thomas Sørensen lærer Fosen Folkehøgskole

Thomas Sørensen

Lærer

Thomas er en energisk humørspreder med en høy og løstsittende latter, som er glad i å samle folk. Thomas er utdannet Friluftsveileder og Idrettslærer. På Sjølberging kommer han hovedsakelig til å undervise i friluftsliv, og litt trearbeid.

Lene Jacobsen

Lærer

Lene har undervist i pilefletting i mange år og deler med glede sine mangfoldige interesser innenfor fletting med ulike naturmaterialer.

Hun er glad i å inspirere til å ta naturens materialer med inn i nåtidens hverdag og kanskje viktigst av alt, at det kan gå tilbake til naturen.

en elev feller et tre med tømmersvans

Valgfag, fellesfag og skoleturer

I tillegg til linjefag består året også av valgfag, fellesfag og skoleturer. Hvilke valgfag vi har varierer fra år til år, men noen av gjengangerne er skinngarving, seilmaking, kistemaking, friluftsliv, smiing, knivmaking, pilefletting, plantefarging, skallesøm, seiling og tekstil.

Fellesfag kan være foredrag, gårds-uke, dugnad og turer.

pannekake stekt på bål, med syltetøy