fbpx
Glade jenter smiler til kameraet i en okologisk kjokkenhage
Glade jenter smiler til kameraet i gronnsaksakeren på Fosen Folkehogskoles gard

Økologisk småbruk

Drømmer du om å drive ditt eget økologiske småbruk? Lær å dyrke grønnsaker, korn og bær, holde dyr, slakte til eget bruk, og å videreforedle grønnsaker, melk og kjøtt. Skogsarbeid, regenerativt landbruk og markedshage.

En gruppe unge mennesker som slapper av på en gård

Livet på gården

Bli med i det daglige arbeidet på vår økologiske gård, og følg årstidenes rytme med såing, luking og høsting, kompost og gjødsel, vedlikehold og fiksing. Å ta imot en kalv som fødes og se den vokse opp, eller å se en kylling som klekkes er en ganske magisk opplevelse!

Nyklekt kylling av rasen australorps omgitt av egg.

Økologisk og mangfoldig

Skolens økologiske drift er Debio-godkjent, og er et viktig bidrag til skolens selvforsyning. På gården har vi høns, griser, kyr og ender. Her dyrker vi poteter og grønnsaker, urter, korn og gress.

Vi følger prosessen fra dyrestell til slakting og foredling av kjøtt og innmat. For oss er det viktig at dyrene har et godt liv, at slaktingen skjer med respekt for dyret, og at vi utnytter alle delene av dyret: kjøtt og innmat til mat, bein til kraft og skinn til garving.

Vi arbeider for hånd, og med maskiner som traktor og motorsag.

Jente i gulrotaker på Fosen Folkehogskoles okologiske gard holder opp en bunt gulrotter og smiler

Smått er godt

Det er viktig for oss å kunne vise frem matproduksjon som ikke krever det største utstyret eller de tyngste maskinene.

Rundt om i landet dukker det opp små hager, såkalte markedshager, som dyrker mat til flere titalls familier på et lite areal med effektive redskaper. Vi ser på det å være liten som en styrke.

Nyfodt kalv av rasen sidet tronder og nordlandsfe paa Fosen Folkehogskoles gard i Rissa

Dyrestell

I løpet av året får du en periode ansvaret for dyrestellet på gården, sammen med medelever.

Videreforedling

Vi er opptatt av å vise hvor mye man enkelt kan lage fra bunnen av selv, og derfor er videreforedling en viktig del av linja. Av melka lager vi yoghurt, smør og ferskost. Vi parterer kjøtt, skjærer ut steiker, kverner kjøttdeig og lager spekemat. Vi presser epler, bær og grønnsaker blir syltet og fermentert. Slik kan vi spise egne grønnsaker, frukt og bær også utenfor sesong.

Seter i vinterlandskap

Seter

Skolen har også seter med egen skog, der vi har kyrne våre om sommeren og hogger tømmer om vinteren. Vi har også en flokk villsau på ei øy lenger ute på kysten.

Laerer og elever på Fosen Folkehogskole i en aker med gronnkaal og purre

Viktig bidrag til skolens selvforsyning

Sammen med sjølbergingslinja bidrar vi til å gjøre skolen mest mulig selvforsynt. Mesteparten av maten vi produserer på gården serveres på skolen. Du kan lese mer om gården vår og skolens arbeid for å være selvforsynt her.

Jente i gronnsaksaker plukker gulrot og bladbete

Økologisk for fremtiden

Vi dyrker økologisk fordi vi mener det er framtidas måte å drive jorda på. Vil du være med på det grønne skiftet?

Jente i arbeidstoy sitter i et fjos med et nyfodt lam på fanget.

Året kort fortalt

Høst

    • Høsting av grønnsaker, potet, epler og bær
    • Slakting
    • Konservering av mat
    • Ysting
    • Opplæring i bruk av hest
    • Mye praktisk arbeid

Vinter

    • Tømmerhogst på setra
    • Beskjæring av fruktrær
    • Spennende teori om vekstskifte, dyrehold, kompost og økologisk gårdsdrift

Vår

    • Våronn
    • Hvilke planter man kan ha i åkeren
    • Hvilke planter man kan dyrke sammen
    • Mye praktisk arbeid

I mai bor vi tre uker på gården. En ny vekstsesong er i gang, og jordbearbeiding, såing og utplanting skal gjøres etter økologiske prinsipper, for å sikre sommerens matproduksjon til skolen.

Potetopptaking

På Økologisk småbruk får du:

  • Dyrke korn, gras, grønnsaker, frukt og bær
  • Stelle ku, sau og høns
  • Delta i det allsidige arbeidet på en liten økologisk gård
  • Lære å lage ost, smør og spekemat
  • Slakte
  • Tømmerhogst
  • Fjøstjeneste
  • Ansvar til å vokse på!
Tradisjonell norsk gard med hvitt hus og rod lave. Gronnsaksaker i forgrunnen

Hvem passer linja Økologisk småbruk for?

Du trenger ingen forkunnskap for å være elev ved her. Linja passer for deg som er interessert i dyr og jordbruk. Du som kanskje drømmer om å drive sitt eget småbruk en dag, eller ha en stor kjøkkenhage utenfor rekkehuset ditt. Eller som bare vil vite mer om hvor maten din kommer fra!

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert og går inn for å lære, og at du bidrar positivt i gruppa.

Liten gard sett fra luften. Hus, låve, redskapsbu, stabbur og mastu. Grønnsaksåker og beite.
Anton van Genugten er lærer på linja Økologisk småbruk på Fosen Folkehøgskole

Lærer på Økologisk småbruk:
Anton Van Genugten

Anton er alltid i godt humør, og han er glad i både folk, dyr, musikk og grønnsaker. Han får det meste til å spire og gro, både på gården, skolen og hjemme. Han er høyt og lavt, og en ekte arbeidskar. Han kombinerer jordbruk med akrobatikk. Anton kler godt sin nederlandske aksent, og går ofte i tresko.

Hva sier tidligere elever?

arbeidshest-skogsarbeid-fosen

" Årene på Fosen fikk meg til å innse hva jeg har lyst til å vie livet mitt til, men også hva slags menneske jeg har lyst til å være"

De to årene på Fosen Folkehøgskole har betydd veldig mye for meg. Jeg har blitt kjent med utrolig mange flotte folk, hvor jeg fortsatt har veldig god kontakt med flere, selv om vi er spredt over hele Skandinavia, og enda lenger. Jeg har også fått lært veldig mye, både tradisjonshåndverk, landbruk, sjøbruk, naturbruk og alt som ligger der imellom. Jeg er veldig glad for at skolen er såpass åpen og «fri», har du lyst til å prøve ut noe, får man som regel lov og hjelp til det. Lærerne er utrolig kunnskapsrike og flinke i det de driver med, men de er også mennesker som jeg har blitt godt kjent med, og har hatt mange fine dype samtaler med både i skoletida og på kveldstid.

Årene på Fosen fikk meg til å innse hva jeg har lyst til å vie livet mitt til, men også hva slags menneske jeg har lyst til å være!

Jeg angrer ikke et sekund på tida mi på Fosen Folkehøgskole. Selv om jeg tidvis var lei den daglige vaskinga, lei av potet til middag, lei av å sykle til fjøstjeneste i motvind og snøstorm og lei av morgensamlinger når du egentlig kunne trengt en halvtime lengre på puta, så savner jeg tida på Fosen. Jeg savner felleskapet, sang og gleden, jeg savner nærheten til verksteder, mennesker å jobbe sammen med i sene kveldstider i sløydsalen og garveriet og jeg savner naturen med fjord og fjell, setra og småbruket med alle dyrene.

Fosen vil alltid være en del av meg, og jeg blir glad hver gang jeg har mulighet til å besøke skolen!

Simen Løken, Økologisk småbruk

Jente og ku slapper av i enga

Valgfag, fellesfag og skoleturer

I tillegg til linjefag består året også av valgfag, fellesfag og skoleturer. Hvilke valgfag vi har varierer fra år til år, men noen av gjengangerne er skinngarving, seilmaking, kistemaking, friluftsliv, smiing, knivmaking, pilefletting, plantefarging, skallesøm, seiling og tekstil.

Fellesfag kan være foredrag, gårds-uke, dugnad og turer.