fbpx
kokker-kortreist
okologisk-mat-kokker

Økologisk mat fra egen gård

KORTREIST OG BÆREKRAFTIG

På Fosen Folkehøgskole har vi et bevisst forhold til maten vi spiser og produserer. Her får du sunn, god, ureist og økologisk mat laget fra bunnen av.

Jente i shorts og støvler høster løk i en grønnsaksåker.

Økologisk og kortreist

Mye av grønnsakene og kjøttet vi spiser kommer fra skolens gård. I tillegg kjøper vi økologisk og lokal mat så langt det lar seg gjøre: fisk fra lokale fiskere, lokalt viltkjøtt og økologisk mel fra nabogården.

Selvforsyning

Vi ønsker å være så selvforsynt som mulig med grønnsaker, frukt, egg, bær og kjøtt. Som elev får du også være med å bidra: sammen høster vi 6 tonn poteter på én dag, plukker bær og frukt, og høster grønnsaker som vi spiser gjennom vinteren.

I tillegg er elevene på Økologisk småbruk og Sjølberging ekstra involvert i dyrking, fjøstjeneste, slakting og videreforedling på gården.

okologiske-gronnsaker

Videreforedling

Vår dyktige kjøkken-gjeng står på året rundt for å servere deg variert, god og næringsrik mat. Her lages det meste fra bunnen av, med respekt for råvarene.

De tar inn hele slakt av lam, elg og gris, og parterer, kverner kjøttdeig, lager pølser og kjøttkaker, salter, røyker og koker kraft.

Når den lokale fiskeren kommer med 70 kg fisk fileterer de til den store gullmedaljen, lager fiskekaker, fiskeball og fiskesuppe.

De koker saft og lager syltetøy, lager müsli og yoghurt.

Prisbelønt kjøkken

Her får du blant annet servert ferskt hjemmebakt brød og knekkebrød med hjemmelagde pålegg som hummus, eggesalat, peanøttsmøt, sjokoladepålegg, linseposteier, eplesyltetøy og leverpostei, i tillegg til helt vanlig kjøpe-pålegg som ost og salami. Topp brødskiva med spirer av bønner, linser, erter og alfalfa-frø, som vi spirer i vinduskarmen.

Kjøkkenet vårt vant faktisk Debio-prisen under utdelingen av Matprisen i 2018 for sitt arbeid med økologisk og lokal mat!

vegetar-vegan

Vegetar og vegan

Alle som vil får selvfølgelig tilbud om god og variert vegetar- og vegankost, uten ekstra kostnad.

Allergier og intoleranser

Vi tilbyr også glutenfri og melkefri kost etc. til de som har behov for det, mot et tillegg på 3500 kr pr år.

andedam-okologisk-gard

Gården vår

Gårdsbruket Nøst, er en viktig del av skolen. Gården drives økologisk, og er godkjent av Debio. Her har vi kyr, griser, høner, ender og to katter.

Gårdsbruket er 64 dekar stort, omtrent det samme som åtte fotballbaner. På jorda vår dyrker vi gress til dyrefor, og grønnsaker til skolen. Utvalget varierer litt fra år til år avhengig av hva kjøkkenet på skolen ønsker og hva vi (eller du) synes er spennende.

Nøst ligger ca 2,5 km fra skolen, en fin sykkeltur unna.

okologisk-mat-potetopptaking

Alle bidrar

Gården drives av gårdsbestyrer Emma, lærer Anton og linja Økologisk småbruk. De fleste år har vi også en gårdspraktikant.

I tillegg deltar hele skolen på ei uke med gårdsarbeid på høsten, der vi høster poteter og grønnsaker, og gjør annet gårdsarbeid. Har du lyst til å delta mer i den daglige drifta på gården, er du velkommen til å melde deg til fjøstjeneste!

sidet-tronderfe-okologisk

Dyrene våre

Kyrne våre er av en gammel, norsk rase som heter ”Sidet trønder”, typisk for området og karakteristisk med svart- og hvitflekket rygg og mage.

De rakryggede hønene våre springer ute i luftegården, ullgrisene roter i jorda og endene tasser rundt på gårdstunet som de selv vil.

Liten gard sett fra luften. Hus, låve, redskapsbu, stabbur og mastu. Grønnsaksåker og beite.

Selvforsynt med fôr og gjødsel

Vi har som målsetning å være så selvforsynt som mulig med dyrefôret, og passer på å samle opp gjødselen som vi bruker ute på jordene våre neste vår.

Seter

Skolen har også seter med egen skog, der vi har kyrne våre om sommeren og hogger tømmer om vinteren. Vi har også en flokk villsau på ei øy lenger ute på kysten.