fbpx
Elever på Fosen Folkehogskole ror en trebat i solnedgangen
Kystfriluftsliv med Fosen Folkehogskole: Seiling med apen tradisjonsbat

Seiling

EVENTYRLIG KYSTFRILUFTSLIV

Kom tett på elementene i en råseilbåt til sjøs! Utforsk kysten, og gå i land på ei ukjent øy. Ekspedisjon Lofoten - 740 nautiske mil i åpen båt - kommer du aldri til å glemme.

Lær å seile åpen tradisjonsbåt i Trøndelags fantastiske skjærgård! Navigere mellom holmer og skjær, ro inn i solnedgangen eller fosse fram i liten kuling. I en åpen råseilbåt er det alltid nye utfordringer å bryne seg på, og du får naturopplevelser utenom det vanlige.

En elev på Fosen Folkehogskole larer a seile apen tradisjonsbat

Ekspedisjon Lofoten

Årets store mål er Lofoten. I slutten av april setter vi kursen nordover i fembøringen vår Skårungen, en åpen trebåt på 43 fot. I løpet av tre uker skal vi tilbakelegge 740 nautiske mil sammen, kun ved hjelp av vinden og våre egne krefter.

Vær og vind avgjør ruta og hva vi opplever. Kanskje blir det nattnavigasjon over Folla, øyhopping på Helgeland og bålbrenning i fjæra på Røst. Eller kanskje vi tar innerleia, besøker Mjelle og Kjerringøy, plukker måseegg og går på fjelltur.

Seiling i solnedgang pa helgelandskysten. Trebat med rorgrind i forgrunnen, Lovund i bakgrunnen.

Spektakulære naturopplevelser, rolige nattevakter, friske seilaser og mange fine stunder på dekk. Å ligge i soveposen mens regnet pisker utenfor og det andre vaktlaget tar dere trygt i havn. Å bli vekt med nykokt kaffe når du skal gå på nattevakt, og sige rolig langs Helgelandskysten i medvind under stjernehimmelen. Å ro til du får blemmer i hendene, og kjenne adrenalinet når vi fosser over vestfjorden.

Det blir lærerikt, slitsomt, utfordrende og fantastisk fint.

En glad elev med regntoy og flytevest styrer seilbaten i frisk vind. Det norske flagget i bakgrunnen.

Korte og lange seilturer

Før vi er klare for ekspedisjon, må vi lære å beherske båten, vinden og været. Vi drar på mange små og noen lengre turer på trøndelagskysten, ser hval og havørn, utforsker nye øyer og naturhavner, og lærer å beherske båten godt nok til å takle det som måtte oppstå: enten det er å segle i hardt vær, varpe seg ut av havn, eller ro fordi vinden stilner.

Uten motor ombord er vi prisgitt været, naturen og oss selv. Det gir en helt egen ro og fokus. Og det gjør at vi blir gode til å seile.

En apen tradisjonsbat med raseil seiler mellom oyene på Vikna pa Helgelandskysten

Kystfriluftsliv

Seiling med åpne tradisjonsbåter er en helt fantastisk form for friluftsliv. I åpen båt kommer vi tett på været og naturen, og får med oss alt: soloppgangen, værskifter og dyreliv. Vi ser havørn og nise, setter garn, og går på turer for å utforske stedene vi kommer til.

En apen tradisjonsbat ligger i naturhavn fortoyd til berget

Meterologi og navigasjon

Seileren må kunne mer enn å seile: hun må lære å tolke vind og værtegn, velge trygge ruter, navigasjon og meterologi. Alt dette lærer vi i praksis ombord.

Ei jente styrer trebaten mens hun tar krysspeiling med kompass for a navigere

Håndverk og vedlikehold av trebåt

Du får også lære å vedlikeholde og reparere båt og seil. Skolen har eget båtbyggeri, repslagerutstyr og seilmakerutstyr. Noe håndverk og vedlikehold inngår som en del av linja, og i tillegg er det de fleste år mulighet for å velge seilmaking eller repslaging som valgfag.

Glad jente smiler til kameraet mens hun vedlikeholder trebat

Åfjordsbåter med råseil

Vi har store og små åfjordsbåter fra 8 til 43 fot. Alle er bygd av båtbyggerlinja på skolen. Dette er åpne båter, med råseil, dvs. "firkanta" seil som på et vikingskip.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lån seilbåt på fritiden

Like ved skolen ligger innsjøen Botn, et trygt og skjermet farvann for seiling på egen hånd. Etter at du har lært det grunnleggende om seiling kan du låne skolens båter og seile, ro og fiske på fritiden.

Seiling med afjordsbat med raseil og geitbat med larseil

Hvem passer seilingslinja for?

Linja passer for deg som er glad i å være ute, og som har lyst til å oppleve en helt fantastisk form for kystfriluftsliv. Du trenger ikke ha seilkunnskaper fra før, men det er en fordel å være en friskus! Vil du lære deg å seile, være på sjøen og utforske de ukjente perlene langs norgeskysten, da er dette linja for deg.

Seiling-Fosen-Folkehogskole-Styrer-sol-seilbåt

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert og går inn for å lære, og at du bidrar positivt i gruppa.

Seiling-Fosen-Folkehogskole-Seiltur-Lofoten-Femboring

Veien videre: Tradisjonsbåter og vikingskip

Mange elever fortsetter å seile både tradisjonsbåter og vikingskip, og rundt i verden finner du skippere og mannskap som har gått på seilingslinja vår.  Draken, Havhingsten, Saga Oseberg og Lofotr er noen eksempler.

Seilingslærer Kjetil Sildnes

Linjelærer: Kjetil Sildnes

Kjetil Sildnes er seilingslærer ved Fosen Folkehøgskole, og han har stort sett alltid god vind i seilene. Han er høyt og lavt og har en leken holdning til det å være ute og livet generelt.

Kjetil er stort sett positiv, og er mester i å hente ut potensialet i andre rundt seg. Elsker å være ute i all slags vær, og lar seg sjeldent ”vippes av pinnen" (les: masta).

Velkommen ombord!

Glad jente i seilbat ser opp fra kartet

Valgfag, fellesfag og skoleturer

I tillegg til linjefag består året også av valgfag, fellesfag og skoleturer. Hvilke valgfag vi har varierer fra år til år, men noen av gjengangerne er skinngarving, seilmaking, kistemaking, friluftsliv, smiing, knivmaking, pilefletting, plantefarging, skallesøm, seiling og tekstil.

Fellesfag kan være foredrag, gårds-uke, dugnad og turer.