fbpx
Fem seilbåter i medvind
Fosen Folkehøgskole på seiltur med fem trebåter

Et år på Fosen Folkehøgskole

Alle våre linjer er helårskurs, som går fra slutten av august til slutten av mai.
Når du søker, velger du hvilken linje du vil søke på.

Valgfag og fellesfag

Linjefag utgjør omtrent halvparten av undervisningen. I tillegg har vi valgfag og fellesfag.

Valgfagene velger du etter at du har begynt på skolen, og det varierer fra år til år hvilke vi tilbyr. Noen av dem som ofte går igjen er pilefletting, friluftsliv, trearbeid, plantefarging, skinngarving og tekstil.

Fellesfag er dager da hele skolen er sammen. Det kan for eksempel være foredrag, turer, dugnader og gårds-uke. Det er altså mye mer enn bare linjefag hos oss!

friluftsliv-turmuligheter

På kveldstid

Åpne håndverkssaler

Håndverkssalene er åpne på kveldstid, og det er ofte her det skjer! Vi har både smie, tekstilsal, sløydsal og båtbyggeri som du kan bruke når du vil. Skolens båter lånes også ut til den som vil ta seg en kveldstur på fjorden. Og rett bak skolen ligger skogen, for den som vil gå en tur i fred og ro.

Tilsyn

Utenom undervisningen har en av de ansatte tilsyn, og er til stede på skolen. Tilsynslæreren arrangerer ofte et frivillig kveldsopplegg, f.eks. sveipekurs i sløydsalen, dans, broderikurs, høytlesning, osv.

Fest

Hver linje arrangerer fest en gang i året. Da disker vi opp med god mat og underholdning til resten av skolen. Det kan være disko i vaskekjelleren, Hawaii-tema i peisestua, trønderfest, casino eller Star-Wars tema. Det er (nesten) bare fantasien som setter grenser.

samhold-fellesskap

Internatliv

Alle elevene bor på skolens internat, og de aller fleste på dobbeltrom. Det er veldig koselig å bo så tett, hvis alle tar ansvar for at det skal være bra!

Folkehøgskole er som et kjempestort kollektiv, og hvis 70 elever roter litt, blir det fort veldig rotete. Både peisestua, sløydsalen, grønnsofaen, biblioteket og elevkjøkkenet er rom som brukes mye, og da kreves det at alle gjør en innsats for å holde det ryddig.

Folkehøgskolen blir hjemmet deres, og da er det viktig at fellesområdene er ryddige og trivelige å oppholde seg i for alle. Vær innstilt holde orden på tingene dine, og å rydde litt mer enn du (selv syns du) har rotet, så blir skolen et hyggelig sted å være!

Wifi

Vi har ikke wifi på internatrommene, men i deler av fellesarealene. Mange syns det gjør det lettere å legge fra seg telefonen litt oftere, og det er godt og sosialt å leve i den analoge «bobla» på folkehøgskolen.

Dersom du har behov for å facetime familien ofte, og ønsker å gjøre det i ro og fred på rommet, kan det være en ide å skaffe seg et mobil-abonnement med mye data.

Mat

Maten serveres til 4 faste måltider, i matsalen. Frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Vi har en veldig dyktig og trivelig gjeng på kjøkkenet, som står for matlagingen.

Dersom du har behov for å spise på andre tidspunkter og ikke ønsker å smøre matpakke, eller har spesielle mat-ønsker, må du regne med å bruke litt penger på mat.

Kjøkkentjeneste og fjøstjeneste

Alle bidrar til å få maten på bordet, og vi deler på å ha kjøkkentjeneste og fjøstjeneste noen uker hver i løpet av året.

Kjøkkentjenesten setter fram frokost, tar deler av oppvasken, og lager i stand kveldsmat.

Fjøstjenesten steller dyrene på gården morgen, ettermiddag og kveld: da sørger de for at dyra har mat og vann, og at båsen er rein og fin.

Det at alle deler på jobben gjør at arbeidet med gården og kjøkkenet blir en del av hverdagen for alle. Det minner oss om hvor mye jobb som ligger bak, gir en større følelse av fellesskap, og respekt for både mat og dyr.

Det å sykle ned til gården før frokost en kald høstmorgen, og bli møtt av varmen fra dyra i fjøset, stelle dem, og så sykle hjemover igjen mens sola sakte står opp – det er egentlig en ganske fin start på dagen. Meningsfylt, vakkert og litt barskt. Gled deg!

Ferier

Internatet er stengt i skolens ferier (høstferie, juleferie og påskeferie). Etter avtale er det mulig å bo på gården i feriene mot at du hjelper til med gårdsarbeid. Det er også mulig å bo på skolens seter i feriene.

kajakk-tur

Ei eksempel-uke

Skoleruta vår er veldig variert, nesten ingen uker er like. Men her får du ei eksempel-uke, slik at du kan danne deg et litt tydeligere inntrykk av hverdagen på Fosen Folkehøgskole.

6

Mandag, onsdag og fredag starter vi dagen med fellesvask og morgensamling i fellessalen.

De fleste lørdager er det undervisning frem til kl 13.00 Søndag er fri.

I tillegg til undervisningsplanen er det ofte organiserte aktiviteter på kveldstid, enten arrangert av tilsynslærer eller elevene selv, som man kan delta på hvis man vil.

Elevene

Internasjonal gruppe

De fleste år har vi en ganske internasjonal elevgjeng, med elever fra bl.a. Danmark, Sverige, England, Skotland, USA, Canada, Tyskland og Nederland.

De elevene som ikke kan norsk får tilbud om norskundervisning.

Alder

Vi har 18 års aldersgrense. Fosen folkehøgskole har litt høyere gjennomsnittsalder enn mange andre folkehøgskoler. De fleste elevene våre er 18-28 år gamle, men vi har ingen øvre aldersgrense, og har ofte eldre elever.

Andreårselever

Mange elever velger å gå to år, enten som elev eller som lærerassistent.

fellesskap-samhold

Hva er folkehøgskole?

Folkehøgskole er verdens frieste skole. Her er det hverken karakterer, pensum eller eksamen. Vi tror nemlig du har det bedre og lærer mer uten press.

På folkehøgskole får du prøvd ut et fag i praksis, med tett oppfølging av engasjerte lærere. Prøv det da vel!