7100 Rissa
Tlf: 73 85 85 85
Tilsyn: 95 14 84 88
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Google translate

Google Translate
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS
  • Båtbygging - Fosen Folkehøgskole - Fosen Folkehøgskule - Fosen FHS

Båtbygging

Fra treet står i skogen til båten flyr på bølgene!

Båtbyggeriet ved Fosen Folkehøgskole er kjent langt utover Norges grenser. Hit kommer mennesker fra hele verden for å lære seg norsk båtbyggertradisjon.

Mange elever fra båtbyggerlinja har gått videre med båtbygging eller andre handverk etterpå. Det er ikke uvanlig å gå to år. 2.årselevene får sine egne prosjekter.

Du får et unikt innblikk i en tusenårig tradisjon og får lære et handverk fra grunnen av. Du får bli med i skogen for å hugge tømmer og du får opplæring i alle mulige slags snekkermaskiner, økser, høvler og handverktøy. Når skoleåret nærmer seg slutten segler vi av sted på båtene du har vært med på å bygge.

Forkunnskaper?

Det er ingen krav til forkunnskaper. Kom som du er, enten du er møbelsnekker eller tømrer eller en helt vanlig jente eller gutt som vil bli flinkere med hendene, lære om tre og ha det artig. Det legges vekt på god arbeidsteknikk, å utvikle formsans og øyemål - praktiske ferdigheter som du garantert vil få nytte av seinere i livet, uansett hva du velger videre. Dessuten får du lære ett og annet båtbyggersupertriks. Og vi spiser ofte kake.

Skoleåret 2017/2018

Linja er per i dag full, men det går an å søke og stå på venteliste. Lærer Kenneth vil forøvrig anbefale båtinteresserte å velge seiling, hvor det fortsatt er ledige plasser. En dyktig båtbygger bør kunne seile. Skoleåret 2017/2018 skal vi bygge en seksring (ca20 fot) med seil og rigg, samt en tverrskotting med hugde halser og ta et par reparesjonsoppdrag.  Det er muligheter for å bygge båt (pram) til seg selv, ta isåfall kontakt med lærer Kenneth i god tid før skolestart.

I løpet av året kan du også lære å sy seil, smi beslag til båten og slå tau.

Fordypningskurs

For å ferdigstille, sjøsette og prøveseile de nye båtene under skolens vårseilas i slutten av mai arbeider vi sammenhengende i tre uker på våren med fullt fokus på bygging og ferdigstilling.

Irland

Et utvekslingsprosjekt med et båtbyggeri på Irland er under planlegging. Noen elever får mest sannsynlig muligheten til å dra til Irland i februar og bygge båt der.

Blogg

Elev på båtbyggerlinja 2013/2014, Josef Svorkdal fra Canada, har skrevet blogg om hans år på Fosen Folkehøgskole. Se bloggen her.

Kjøpe eller reparere båt?

Vi har et meget godt navn og rykte på Fosen Folkehøgskole. Det har vært en god og hyggelig pågang i det siste, så vi har ingen ledig kapasitet for nye oppdrag dette skoleåret. Det er litt ledig kapasitet skoleåret 2017/2018, til noen små prosjekt. Det lønner seg med andre ord å være tidlig ute, hvis man ønsker å bestille båt. Ta kontakt med Kenneth for spørsmål, tilbud og priser. Vi kan ellers anbefale båtbyggeriet på Kystens Arv - de tar store og små oppdrag.

Til den faglig motiverte elev

Et år på Fosen folkehøgskole dreier seg om mer enn bare båtbygging. Det blir også valgfag, fellesfag, valgfagsuker, turer og dugnader. Vi vet at endel er veldig motiverte for å lære seg å bygge båt. Da har du muligheten til å gå et "vanlig" år først og så gå enda et år. Som 2.årselev kan du ha båtbygging hver dag! Bygg en båt til deg selv og seil den hjem etter skoleårets slutt... her lærer du det som trengs.

Fra hvert årskull er det elever som går videre og får seg lærlingplass ved et båtbyggeri. Det vanligste er å gå to år på båtbygging og så søke om lærlingplass.

Film

Siste filmen fra båtbyggeriet vårt kan du se her. Den er fra mai 2016 og viser to store båter under bygging og en liten færing. God fornøyelse!

 

Vi har:

- Stort, nytt båtbyggerverksted
- Smie
- Skog
- Sagbruk
- Store muligheter til å bygge på kveldstid, utenom vanlig undervisning

 

Møt læreren

Kenneth Bjørkli er båtbyggelærer ved Fosen FHS. Han har bygd mange båter!

Les mer

Arkiv

Storbåten vokser

Det er hektisk i båtbyggeriet. Den store båten (på 46 fot) som båtbyggerne holder på med, har fått på alle borda den skal ha og nå starter arbeider med "innmaten". Band og beter, hus, dører, vindu, motor og mye mer. På bildet til venstre koster de ut ukas produksjon av høvvelflis. På bildene under får du noen glimt fra hverdagen i båtbyggeriet

Anno

Liker du det de gjør på Anno?

Her ser du tre av våre lærere som har vært med som fagpersoner; Grete, Ingvar og Marte. Flere av våre tidligere elever har også vært involvert i kulissene.

Ta er år på Fosen og lær deg forskjellige hærlige håndverk! Du vil møte andre som interesserer seg for det samme. Opptaket til skoleåret 2017/2018 starter 1.februar og noen av linjene våre blir raskt fulle, så ikke nøl med å søke!

Siste nytt fra båtbygging

Båtbyggerlinja holder for tiden på med 4 forskjellige båter. Den største av dem er på hele 46 fot og er bestillt av en privatperson sammen med Røde Kors. Denne båten skal brukes av Røde Kors Nettverk etter Soning til å gi fanger sterke opplevelser på havet. Fosen Folkehøgskole er glad for å kunne bidra til et slikt godt prosjekt. Båten kommer til å ha grei plass til 18 personer. Elever på skolen smir beslag, slår tau og syr seil til båten, noe som gir oss veldig mye god læring.

En variert uke


Dette har skjedd i uke 45: Vi har laget kister, smidd, plantefaget garn, sydd seil, laget pølser og pålegg og på lørdag fikk vi besøk av selveste Bonderøven. Han kom på besøk til sin gamle skole for å fortelle litt om sine prosjekter og for å treffe gamle kjente

Sol og sjø (og regn)

En fint ting med Fosen Folkehøgskole er at vi har mange fellesturer. Hver høst seiler vi ut til ei øy hvor vi har sauer. Mange elever (for eksempel bondeknøl Frank Erichsen) trekker fram disse turene som det beste med skoleåret. Denne gang fikk vi mye vind, lite vind, sol og regn. Alt gikk bra og vi lærte mye.

I skogen med båtbyggerne

Noe av det første båtbyggerne gjør er å gå i skogen for å hugge materialer. Nå er det rothogst. Vi overnatter ute og lager mat på bålet. 20 elever får opplæring i sikker bruk og stell av motorsag.

Skolestart

Det er skolestart i dag! Spente, nye elever kikker seg rundt på skolen, hilser på lærere, ansatte og hverandre. Sola skinner. En gjeng er i gang med å plukke rips til kveldens dessert. Det er vår måte å si velkommen på. Du er viktig - her har du en oppgave. Følg gjerne med på hjemmesidene våre og på Facebook for nyheter om hva som skjer utover høsten.

Vi lover at det blir blåbær, venner, seiling, bygging, spilling, samarbeid, god mat, handverk og minner for livet. Velkommen alle!

Se alle innlegg